Syyskuun 2024 sommelier on Miki Lehtinen

Sommelier Miki Lehtinen

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Miki Lehtinen ja työskentelen tällä hetkellä helsinkiläisessä Ravintola Le Coucou Vertissä Bulevardilla.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Olen ravintola-alalla ollut koko ikäni. Kiinnostus alaa kohtaan alkoi ensin ruokapuolta kohtaan jo ala-asteella. Minusta piti ensin siis tulla kokki, mutta salipuolen sosiaalisuus taisi viedä kuitenkin voiton.

Sommelierin työ rupesi kiinnostamaan sen aikaisen ravintolan ravintolapäälikkö/sommelierin innoittamana, mistä se sitten ampaisi kunnolla liikkeelle.

Vuosien saatossa työn ohessa tuli opiskeltua ja WSETillä myös täydennettyä taitoja. Pääosin kuitenkin tiedot ja taidot ovat rakentuneet työn ja kokemuksen kautta tässä vuosien varrella.

Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?

Ravintolamme ruoka-annokset ovat loppujen lopuksi hyvin klassista ranskalaista, joten vaihtoehtoja on monia, mitä poimia. Valitsen kuitenkin oman tämän kesän suosikin: Nieriä Crudoa Cantaloupemeloniliemen, kyssäkaalin ja mintun kera.

Tähän parituksena toimii kivasti Domaine Moyerin Cuvée Marianne demi-sec, Montlouis-sur-Loiresta. Chenin blancin runsas ja tyylikäs hedelmäisyys, hyvä hapokkuus ja kevyt makeus nostavat annosta upeasti ylöspäin.

Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!

Kun asiakas olisi halunnut minut istuvan illallisseurakseen kesken kiireisen serviisin sekä nauttimaan pullon Burgundia kanssaan.

Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?

Enemmänkin tällä hetkellä kiinnostaa miten ja kuka saa ilmastonvaikutusten haitat minimoitua ilman, että viinin laatu kärsii. Liian suuret alkoholiprosentit rupeavat näkymään ikävästi viineissä.

Kerro kolme omaa suosikkiasi alkusyksyyn sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä!

Syksyn sienistä tehty salaatti, kurpitsaa, perunaa, kevyesti tryffelillä höystettynä & Arbois Trousseau Frederic Puffeney. Sienten upea metsäinen umami tukee tämän tyylisen punaisen harmoniaa, jota tryffeli upeasti täydentää. Kevyen makeuden annokseen saa kurpitsasta.

Linguinipasta kauden tomaateilla ja ravuilla, sitruunaruoholla maustettuna & Von Winning Grainhubel GG Riesling. Tomaatti ja sitruunaruoho muodostavat huikean yhdistelmän, joka tässä pastassa rapujen ja upean Rieslingin kera vie kielen mennessään.

Klassinen omenapiiras reippaalla kanelilla ja vaniljalla & Sichel Sauternes. Viinin hunajainen raikas makeus sekä omenasadon anti saa mielen hymyilemään syksyn mauista.

Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?

Daiquiri ikääntyneestä agricolerommista: klassinen cocktail, jota on myös hyvä tuunailla eri suuntiin oman mielen mukaan.