Tammikuun 2020 sommelier on Katrina Laitinen
Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Katrina Laitinen ja työskentelen helsinkiläisessä Ravintola Baskeri & Bassossa sommelierinä.
Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?
Isoisäni oli hovimestari ja äitini on ravintoloitsija ja sommelier, joten suvussamme on ravintola-alan ammattilaisia jo kolmessa sukupolvessa. Oma ravintolaurani alkoi 16-vuotiaana ravintola Näsinneulan tiskarina.
Olen urani alusta alkaen huumaantunut ravintoloiden tunnelmasta ja ihaillut tiivistä työyhteisöä. Viineistä innostuin itse vasta, kun äitini avasi Ravintola C:n.
Viinit ovat olleet toki läsnä lapsuudesta asti. On leikitty asiakasta äidille, kun hän on harjoitellut kisoihin ja pidetty pillimehumaisteluja samalla, kun äiti on maistellut viinejä. Barbit ovat aina nukkuneet viinilaatikoissa. C:ssä työskennellessäni tajusin, kuinka viinit ja niiden opiskelu toivat työhön sisältöä ja mielekkyyttä.
Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä!
Tänä päivänä illallisella valitsen mieluiten yhden – tai useamman – hyvän pullon viiniä ja nautiskelen sitä läpi aterian seuraten, miten se muuttuu erilaisten ruokien kanssa.
Viiniä ja ruokaa voi yhdistää monella eri tavalla. Joskus halutaan täydellinen lasi viiniä keittiömestarin tarkkaan suunnitteleman annoksen kanssa, jossa on monia komponentteja, eri makuja ja rakenteita. Joskus halutaan viini, joka toimii useammalle annokselle tai joskus vain yhdelle tietylle raaka-aineelle. Itse käytän paljon ajatusta alueelle tyypillinen viini yhdistettynä alueelle tyypilliseen ruokaan tai sitten vaan yksinkertaisesti hyvä ruoka ja hyvä viini.
Tässä muutama esimerkkiyhdistelmä, jotka yleensä perustuvat siihen, ettei ruokaa tarvitse valmistaa tai se löytyy valmiina kaapista:
Rakastan samppanjaa. Alueena Aube on omia suosikkejani, koska hinta-laatusuhde on yleensä kohdallaan ja siellä on monia mielenkiintoisia pieniä tuottajia. Yhtenä esimerkkinä kestosuosikkini, Jacques Lassaigne Les Vignes de Montgueux Blancs de Blancs. Uutenavuotena samppanjan seuraksi syön Mortadella-makkaraa.
Lempiviinialueeni on Jura ja myös suosikkijuustoni tulee Jurasta. Kaikki tuntevat Comten, mutta oma lempijuustoni on kausittain myytävä pehmeä, valuva Mont d’Or. Sen seuraksi valitsen valkoisen, Savagnin rypäleestä valmistetun kuivan valkoviinin.
Kaapistani löytyy aina purkki anjoviksia tai sardiineja, niitä tarttuu aina mukaan tuliaisiksi matkoilta. Niiden seuraksi valitsen mieluiten kuivan sherryn. Paras vaihtoehto on Fino en Rama.
Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä ja miksi?
Viinitrendeistä puhuttaessa pitää mainita naturalviinit. Itse toki toivon, ettei kyse ole ohimenevästä trendistä, vaan pysyvämmästä ilmiöstä. Naturalviini-ilmiössä (natural wine movement) tärkeintä mielestäni on lisätä kuluttajan ja viiniammattilaisten tietoisuutta viineihin lisättävistä lisäaineista ja viinin manipuloinnista. Kuten muissakin elintarvikkeissa, kaikki lisäaineet eivät ole huonoja ja pahasta. Tärkeintä olisi, että viinin valmistus olisi läpinäkyvää ja kuluttaja voisi sen perusteella itse tehdä valintansa.
Natuviineillä ei ole virallista määritelmää, joten jokainen voi vetää rajan haluamaansa paikkaan. Tällä hetkellä Helsingissä kuluttajan näkemys naturalviinistä tuntuu olevan hyvin negatiivinen ja yksiselitteinen, samalla kun oma käsitykseni on hyvin laaja ja moninainen. Itse juon mielelläni natuviinejä ja konventionaalisia viinejä, kunhan ne minua miellyttävät. Pahoja viinejä en juo.
Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?
En millään voi valita yhtä viiniä loppuelämäkseni, koska mieleni muuttuu jatkuvasti. Mutta jos alueen saan valita, niin Juran alueen viineillä saattaisin tulla toimeen jonkun aikaa. Jos saa myös juustoa.