Tammikuun 2023 sommelier on Henna-Miia Leponiemi

Sommelier Henna-Miia Leponiemi

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Henna-Miia Leponiemi ja tällä hetkellä työskentelen Viking Line Gracella kokkina. Maaliskuussa aloitan ravintolatyöt Helsingissä.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Minusta on kasvanut sommelier. Olen toiminut 20 vuotta ravintola-alalla mitä erilaisimmissa tehtävissä sekä opeissa.

Parhaan startin viineihin sain aikanaan Jyväskylän Vesilinna-ravintolassa, kun ravintolan entinen omistaja Pirjo Oksanen-Brym tutustutti minut hänen oman, Saksassa sijaitsevan viinitilansa tuotteisiin sekä jakoi laajaa tietoaan erilaisista viineistä sekä niiden ominaisuuksista. Kiitos pohjaopeista kuuluu siis hänelle sekä kiinnostuksen kipinästä.

Olen lukenut ja kokenut, työskennellyt sesongissa sekä kivijalkaravintoloissa. Kouluttaudun lisää aina tilaisuuden tullen. Tietoa ei ole koskaan liikaa, mutta kokemukset edellä!

Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?

Rakastan sopivasti tulisia ruokia, vahvoja mausteita yksilöinä. On ihana antaa annoksesta muutaman vahvemman maun johtaa ja muut tulevat rinnalle tukena.

Nyt suosiossa olevat kevyesti kuplivat roseet on oiva valinta. Sopii myöskin kevyemmälle makumaailmalle, esimerkiksi kaloille loistavasti.

Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!

Eräs iäkkäämpi lady saapui ravintolaani omassa seurassaan. Oli hiljaisempi ilta niin ehdin häntä jututtaa ja keskustella viineistä sekä kuunnella hänen kokemuksiaan. Nauroimme molemmat ja hän iloitsi ruuasta sekä juomista. Siinä hetkessä oli viinin syvin olemus.

Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?

Tähän on todella vaikea vastata. Sanoisin silti haluavani päästä Champagnen kreivikuntaan, tiloille ja tarhoille, joissa tarina alkaa/tiedetään 1600-luvulta eteenpäin, johtuen osaksi siitä, että rakastan historiaa.

Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä!

Aikaisemmin mainitsemani kalaruuat sekä rose. Kalan rakenne sekä herkkä maku saa ihanaa raikkautta roseeviinin kautta. Tällä hetkellä suosikkirose on sekoitus kahdesta eri rypäleestä, Riesling sekä Pinot Noir: That’s Neiss Bubbly Pink Rose. Aivan upea tuote.

Talveen sopivat tietenkin myös tummanpuhuvat punaviinit, jotka tuovat ruokiin ihanasti syvyyttä. Hankin joulupöytäämme kinkulle kaveriksi argentiinalaisen Privada Family Blend 2019. Tämäkin on sekoite peräti kolmesta eri rypäleestä: Malbec, Cabernet Sauvignon ja Merlot.

Juustoille sekä hedelmille löytyy myös suosikki, saksalainen Schloss Johannisberg Riesling. Maku on omiaan raikkaille hedelmille. Jäännössokeri on 7, joka on juuri sopiva, kun nautitaan muuten makeita tuotteita.

Mikä on suosikkicocktailisi?

Aviator Gin miedolla kuplavedellä sekä kurkkusiivulla. Harmikseni tuotetta ei Suomesta vielä saa. Muutoinkin Gin Sour -cocktailien rakentelu ja kehittely on mieleistä puuhaa ja nautin tuotteista itse mieluusti.

Lopuksi haluan vielä sanoa, että viinien kanssa rohkeutta! Ei ole oikeaa tai väärää valintaa silloin, jos itselle maku on miellyttävä. Asioita voi oppia ja opetella ulkoa, mutta omaa makuaistia pitää tutkia ja harjoittaa.