Tammikuun 2024 sommelier on Krista Mänttäri

Sommelier Krista Mänttäri

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Krista Mänttäri ja työskentelen Forssassa omassa pienessä Pore-viinibaarissani, jonka yhteydessä on myös keramiikkakauppa.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Opiskelin Turussa restonomiksi ja siellä aloitettiin ensimmäistä kertaa viinimestarikoulutus, joka sitten vei mennessään.

Päädyin alalle au pair -vuoteni jälkeen. Sen aikana tehtiin samppanjamenetelmällä siideriä. Tarkoitus oli hakea lukemaan biologiaa, mutta löysin itseni kokkikoulusta. Rakastuin ravintola-alaan heti.

Mitä viinibaarisi ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?

Minulla on koko ajan vaihtuva lista niin pienissä suolapaloissa kuin viineissäkin. Kesäisin toriannos on suosittu, joka koostuu sen päivän torilta inspiroiduista raaka-aineista.

Teemoitetuista päivistä voileipäkakku ja kuohuva on kestosuosikki näin puolen vuoden kokemuksella, hih.

Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!

Plácido Domingon täysi luottamus menun ja viinin suhteen. Ja tietenkin jokainen KIITOS saa aina hymyn korviin.

Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?

Jokainen tapaaminen on ollut oppi ja toivon mukaan saan tavata hyvin erilaisia viinintekijöitä.

Keramiikka-artesaanina myös amforakypsytys kiinnostaa ja miksi juuri tietty savi valikoituu ruukun raaka-aineeksi.

Kerro kolme omaa suosikkiasi keskitalveen sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä!

Mademuhennos ja Chablis Premier Cru. Siinä on syynsä, miksi jotkin yhdistelmät tulevat klassikoiksi. Siinä Chardonnayn mineraalit nostavat annoksen makua ja viinin kevyt tammi antaa syvyyttä, kuitenkaan peittämättä kalan makua.

Talvikauden juustot, esimerkiksi Occelli al Barolo. Nimi taitaa jo kertoa valmiiksi mikä sopii lasiin. Juuston viinimäskistä tullut aromikkuus ja rasvainen pehmeä rakenne valuu alas hyvän Piemonten alueen punaisen kanssa.

Rakastan veriappelsiinia! Kokeile veriappelsiinirisottoa ja Pinot Noir -pohjaista roseeviiniä, esimerkiksi Impromptu Rose, Hispano+Suizas.

Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?

Margarita. Se osuu joka kohtaan suuhun. Hyvä alkoholin maku, jota suola pehmentää.