Toukokuun 2019 sommelier on Samuil Angelov

Sommelier Samuil Angelov

Sommelier Samuil Angelov Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Samuil Angelov ja työskentelen Muru-ravintoloissa Helsingissä. Vastaan yrityksessämme viineistä ja palvelusta sekä viinien maahantuonnista. Toki sitä en tee yksin, sillä minulla on ilo työskennellä Suomen parhaiden tyyppien kanssa.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Valmistuin kokiksi Ravintolakoulu Perhosta vuonna 1999, ja arvata saattaa, etten ollut tarpeeksi hyvä siinä, joten ajauduin asiakaspalveluun. Viineissä ensimmäisenä minua alkoivat kiehtoa tarinat ja se, kuka kenenkin kanssa meni naimisiin – aivan kuin ”Kauniit ja rohkeat”. Innostukseni jalostui ja menin lukemaan WSET-kursseja aina Diplomaan saakka (jota en kuitenkaan ole suorittanut) ja Turun Viinimestarikurssille. Sieltä palo viinin ja ruoan yhdistämiseen on alkanut.

Vaikken olekaan keittiössä, näen että sommelier on se, joka viimeistelee annoksen asiakkaalle, sillä viini on kokonaisuuden lisäkastike.

Mitä ruoka-annostanne kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?

Tärkeintä ei ole se, mitä kirjoissa lukee, vaan että kokeilee erilaisia kokonaisuuksia. On olemassa klassikoita kuten Stilton ja portviini, mutta itse pidän enemmän ajatuksesta punaviini juustojen kanssa, vaikkei se olekaan gastronomisesti paras kombinaatio. Kuitenkin se, mistä itse tykkää ja se, mikä itselle tuo mielihyvää on kaikkein tärkeintä. Onko se minun tai jonkun muun suosittelema, ei sillä ole mitään väliä. Muutamia ihania kokonaisuuksia ovat esimerkiksi:

Paistettu kampasimpukka ja raikas Grüner Veltliner.
Bouillabaisse ja kevyen yrttinen Spätburgunder.
Kevätaurinko ja kylmä samppanja hyvässä seurassa.

Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä?

Minusta on mahtavaa, kuinka nopeasti esimerkiksi Balkan ja Itä-Eurooppa kehittyy. Siellä on viljelty viiniä 6000 vuotta tai kauemminkin, mutta kehitys, joka on ollut siellä viimeiset 10 vuotta, on huikea. Toivon myös, että luonnonmukaisesti viljellyt puhtaat ja virheettömät viinit valtaisivat markkinaa myös edullisemmassa päässä.

Jos sinä olisit viini, mikä viini olisit?

Hahaa… Onkos tämä miten itse haluan nähdä itseni? Haluaisin olla joku hyvä 1er tai Grand Cru Bourgognen punainen – ei välttämättä supervuosikertaa, mutta joku semihyvä tyyliin 2007-2009. Tai miksei tulinen ja pippurinen 2003.

Mutta oikeasti minua kuvaa parhaiten Rubin: sekoitus kahdesta kulttuurista, ei niin runsaasti viljelty, voidaan manipuloida tammella, mutta sen integraatio ei aina onnistu. Helposti nautittava, kypsyy hyvin, muttei liian kauaa.