Toukokuun 2020 sommelier on Johanna Piirainen
Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Johanna Piirainen ja työskentelen Tampereella Ravintola Näsinneulassa.
Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?
Alalle päädyin vahingossa, kuten usein tuntuu olevan tapana. Lähdin lukion jälkeen Englantiin hotelliin töihin. Pääasiassa tein vastaanottovirkailijan hommia, mutta aina tilaisuuden tullen livahdin pubin tai illallissalin puolelle tarjoilutehtäviin.
Tarkoitus oli palata Suomeen hetkeksi ja muuttaa takaisin Englantiin meribiologin opintojen perässä. Joku hippunen aivoissa kuitenkin sanoi, että tutkijan tai opettajan työ ei ehkä olisikaan luonteelleni se kaikkein sopivin. Hain mielenhäiriössä myös Suomessa yliopistoon lukemaan englannin kääntämistä.
Ajatus ravintola-alasta oli kuitenkin jäänyt kytemään, ja restonomiopintoihin pääsinkin laakista sisään. Se, että opinnot kestivät kahden vaihto-opiskelujakson kera lähes kahdeksan vuotta on sivuseikka.
Sommelierin pesti lankesi minulle pari vuotta sitten. Näsinneulaan on luontaisesti kehittynyt eräänlainen mestari-kisälli -metodi. Tullessani taloon noin kuusi vuotta sitten oppiäiteinäni toimivat Elisa Närhi ja Mia Merta. Innostuin viineistä kovasti ja suoritin viinimestariopinnot Turussa.
Kerro kolme omaa suosikkiasi kevätsesonkiin sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä.
Kevättä on lähes mahdotonta käsitellä ilman parsaa. Oma suosikkini tältä vuodelta on vihreä parsa-Västerbottenpiiras. Juomaksi laadukas, hieman kypsempi cava tai corpinnat. Kuplat keventävät ihanan juustoista ja suolaista piirasta antaen kuitenkin tilaa parsan ominaismaulle.
Kesää kohden mentäessä ruuat kevenevät ja makumaailma raikastuu. Omat suosikkini koostuvat grillatuista välimerellisistä mauista. Yrtit, kalat, lukuisat tuoreet kasvikset, oliiviöljy ja sitruuna suorastaan huutavat seurakseen retsinaa. Jos seuralaiset eivät ole ihan yhtä innoissaan viinivalinnasta, löytyy Alkon valikoimasta yhdelle hengelle sopiva ja ilahduttavan rosmariininen Malamatina kätevässä puolen litran pullossa. Vaihtoehtona totaalikieltäytyjille Sauvignon Blanc, ehkäpä Saksasta.
Kokeilunhaluiselle kevätpiknikille passaa minimaalisen vaivannäön kombo. Salt & vinegar -sipsit (mitä etikkaisempi sen parempi), sekä Englannin lahja viinimaailmalle eli Buckfast Tonic Wine. Kotimaassaan sillä on hennosti pultsareilta ja punkkareilta haiskahtava maine, mutta mielestäni se sopii hieman viilennettynä mainiosti hienostuneemmallekin makupaletille. Briteissä on toinen henkinen kotini, joten yhdistelmä saa minut mielessäni palaamaan tuohon erityislaatuiseen saarivaltioon.
Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viinitrendejä tällä hetkellä ja miksi?
Pienempien ja tuntemattomampien viinialueiden ja alkuperäislajikkeiden eräänlainen vakiintuminen viinikalustoon.
Itä-Euroopan viinien nousu. Jos tämän kevään suunnitelmat olisivat toteutuneet, nauttisin tälläkin hetkellä jossain päin Moldovaa paikallista viiniä.
Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?
Toivon, että sitä tilannetta ei tule. Kultaisen keskitien vastauksena: cava, cremant ja samppanja sopivat lähes hetkeen kuin hetkeen.