Toukokuun 2021 sommelier on Satu-Paula Vilhunen

Sommelier Satu-Paula Vilhunen

on Satu-Paula Vilhunen

Kuka olet ja missä työskentelet?


Olen Satu-Paula Vilhunen ja työskentelen pääsääntöisesti Murun Viinibaarissa Lönkalla, mutta minut voi myös nähdä silloin tällöin auttamassa kulman takana Ravintola Murussa.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?


Suoritin toiseksi viimeistä tarjoilijatutkinnon harjoittelua Ravintola Osissa Kuopiossa vuonna 2012 ja huomasin harjoittelun aikana kiinnostuneeni sekä oppivani entistä enemmän viineistä. Harjoittelun jälkeen tieni vei hetkeksi toiselle alalle, mutta Osin omistajan soittaessa työkutsua päädyin heille töihin pariksi vuodeksi.


Osissa työskentelyn aikana sain enemmän vastuuta viinipuolesta ja pääsinkin haastamaan itseäni. Osin jälkeen tieni vei Mustaan Lampaaseen ensin tarjoilijan ja sittemmin sommelierin / vuoropäällikön hommiin.


Innostukseni viineihin kasvoi koko ajan ja hain lisäoppia Anu Elomaan opettamasta viinimestarikoulutuksesta Turusta. Meillä oli mahtava luokka, joka samalla kehitti ja haastoi omaa oppimistani. Muutaman vuoden jälkeen koulun päättymisestä tieni vei Helsinkiin ja Murun Viinibaariin.


Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on viinisuosituksesi sille?


Meillä viinibaarissa on saatavilla mm. erilaisia leikkeleitä ja juustoja sekä päivän risotto, joten suosittelen kokeilemaan annoksia esimerkiksi Bénédicte & Stéphane Tissot Crémant du Juran kanssa. Olen suuri kuplivan ystävä ja kyseinen viini on erittäin herkullinen sellaisenaan nautittavaksi, mutta toimii myös annoksien kanssa runsaan mineraalisuuden ja kypsän omenaisuuden sekä paahteisuuden ansiosta.

Kerro kolme omaa suosikkiasi kevääseen ja alkukesään sopivista ruoan ja viinin yhdistelmistä! 


Olisin ehkä muutama vuosi sitten vastannut kysymykseen hyvin eri tavalla kuin nyt. Menen nykyään ruoka- ja juomayhdistelmissä aika pitkälle oman fiiliksen tai tilanteen mukaan. Koen, että tärkeintä on se, mistä itse pitää ja ennen kaikkea mitä itse haluaa nauttia! Jokaisella meillä on erilaiset makumieltymykset, jotka vaihtelevat ja muuttuvat tilanteiden mukaisesti.


Tämänhetkisiä suosikkejani kevääseen/ alkukesään on seuraavat:

 1. Grillattu halloumisalaatti. Tykkään tehdä ympäri vuoden erilaisia salaatteja ja hyödyntää tuoreita kasviksia ja vihanneksia.

  Juoma: Nuori Chenin Blanc, Loiren, Anjoun alueelta. Chenin Blanc on yksi omista  suosikeistani sen monipuolisuuden ansiosta. Nuorena viinit ovat runsaan mineraalisia ja vihreän omenaisia, jotka toimivat erityisesti raikkaiden salaattien kanssa. Valkoinen parsakeitto & yrttivinaigrette.
 2. Valkoinen parsa yhdistettynä kerman ja voin kanssa ei voi olla huono!

  Juoma: Saksasta spätburgunder-lajikkeesta valmistettu Blanc de Noir. Esimerkiksi Meyer-Näkel Illusion. Viinin punainen marjaisuus ja yrttisyys yhdessä runsaan hapokkuuden kanssa toimivat hienostuneen parsan maun kanssa loistavasti!

 3. Uudet perunat ja grillatut ribsit. Peruna on yksi omista suosikeistani ja se fiilis mikä tulee, kun pääsee herkuttelemaan uusilla perunoilla alkukesästä, on ihan parasta! Niiden syömistä ei vaan voi lopettaa!

  Olen myös oluen ystävä ja halusin myös sen myötä tuoda viimeiselle annokselle olutyhdistelmän. Joko Red Ale tai kevyesti tammikypsytetty saison-olut. Suomessa on viime vuosina noussut todella paljon pienpanimoita esille, ja sitä kautta olutkulttuuri on kehittynyt. Suosittelenkin rohkeasti testailemaan eri panimoiden tuotteita!

  Esimerkiksi Red Ale toimii annokselle sen raikkaan hedelmäisyyden ja karamellimaisuuden myötä. Tammikypsytys tuo puolestaan saison-olueen enemmän täyteläisyyttä ja runsautta ja on sen raikkaan hedelmäisyyden ja kirpeyden ansiosta myös loistava kumppani annokselle!


Mitkä ovat mielestäsi kiinnostavimpia viini- ja cocktailtrendejä tällä hetkellä ja miksi?


Haluan nostaa esille kaksi trendiä, joilla on vaikutuksia viini- ja cocktail puolelle: kestävän kehityksen vaikutukset sekä teknologian kehittyminen.


Pitkään on jo puhuttu paikallisuudesta, kestävästä kehityksestä, luonnon- ja biodynaamisesta viljelystä sekä kierrättämisestä. Cocktailpuolella on jo paljon hyödynnetty lähialueiden raaka-aineita ja ideologiaa kestävästä kehityksestä, mutta koen että viinipuolella on vielä paljon kehitettävää. Uskon, että ihmisten ajatusmalli ”vähempi on enemmän” tulee korostumaan myös viini- ja cocktailpuolella. Asiakkaiden keskittyessä enemmän laatuun kuin määrään tulee varmasti ohjaamaan viinien ja cocktailien uudelleen asettelua.


Lisäksi alkoholittomat ja matala-alkoholiset juomat ovat kasvattaneet suosiota jo usean vuoden ajan, joten näissä tullaan varmasti vielä entistä enemmän huomioimaan kestävän kehityksen ideologiaa.


Toisena mielenkiintoisena trendinä voidaan pitää virtuaalitapahtumien ja tastingien kasvamista viini- ja cocktailpuolella. On erittäin positiivista, että yritykset ovat alkaneet enemmän hyödyntämään nykyistä teknologiaa ja sitä kautta syntynyt mahtavia uusia juttuja, kuten online-tastingit! Tulevaisuudessa tullaan tätä puolta varmasti hyödyntämään vielä paremmin ja tehokkaammin!


Jos voisit juoda vain yhtä viiniä loppuelämäsi ajan, mikä se olisi ja miksi?


Hmm, vaikea kysymys, sillä viinimieltymykseni vaihtuvat lähes päivittäin. Valitsin ehkä enemminkin yhden rypälelajikkeen kuin viinin… 

Olen hyvä kiertämään sääntöjä ja keksimään uusia, joten valitsisin todennäköisesti Pinot Noir- lajikkeen. Siitä voidaan valmistaa niin kuplivaa, roseeta, valkoista kuin punaistakin, joten ei täytyisi tyytyä yhteen viiniin. 

Erityisesti Pinot Noirista tehdyt samppanjat ovat suosikkejani, ja niitä voi nauttia milloin vain!