Toukokuun 2023 sommelier on Anna Kiuru

Sommelier Anna Kiuru

Kuka olet ja missä työskentelet?

Moikka, mä oon Anna Kiuru ja työskentelen helsinkiläisessä Bistro Bardot -ravintolassa vuoropäällikkönä.

Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?

Ravintola-alalla olen ollut yli 12 vuotta, mutta viineistä kiinnostuin noin 5 vuotta sitten kun asuin Tukholmassa ja työskentelin italialaisissa Eatalyn ravintoloissa.

Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?

Hyvin hankala kysymys, koska niin moni ruoka-annos on minun lempparini. Vähän niin kuin kysyttäisiin, että mikä on lempikappaleesi.

Hummeripasta on yksi parhaimmista ja sen kanssa kannattaa nauttia Jean Loron Les Vieux Murs Pouilly-Fuissé 2014.

Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!

Asiakaspalvelukokemus, joka jäi mieleeni oli asiakkaan kertomus ensimmäisestä ruokailusta Hans Välimäen ravintolassa. Eräs asiakas oli niin otettu ruuasta ja palvelusta, että hän maksoi kaikkien ravintolassa olleiden asiakkaiden illalliset.

Voisin kuvitella tekeväni jotain yhtä impulsiivista ruoka- ja viinionnellisuudesta, jos olisin rikas.

Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?

Olisin halunnut tavata Jacques Boissenot‘in, joka toimi konsulttina 180:lle talolle Bordeaux’n Left Bankissa. Maailman parhaimpina pidettyjä taloja kuten Latour, Lafite Rothschild, Mouton Rothschild, Margaux ja niin edelleen.

Valitettavasti hän ei enää ole elossa, joten tapaaminen ei ole mahdollista.

Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä!

  • Naudan sisäfilee konjakki-pippurikastikkeella ja Domaine Jean-Louis Chave Hermitage 2019. Tämä tumma, mausteinen ja massiivinen Syrah sopii sisäfileen kanssa kuin Yin ja Yang. Kastikkeen pippurisuus myötäilee ihanasti Syrah’n mausteisuutta. Mun lempiasioita maailmassa ovat sisäfilee ja hyvä Syrah Rhônesta.
  • Valkoista parsaa Loiren laaksosta ja Didier Dagueneau Silex 2018. Nyt on parsakausi ja Sauvignon Blanc sopii sen kanssa täydellisesti. Sanonta ‘what groes together goes together’ pitää tässä tapauksessa hyvin paikkaansa, sillä sekä ruoka että viini tulevat Loiren laaksosta Ranskasta.
  • Savustettua ja grillattua luuydintä ja Domaine Dupasquier Savoie Pinot Noir 2019. Ranskalaisen Pinot Noirin samettiset tanniinit ja raikas marjaisuus sopivat luuytimen suolaisten makujen kanssa hyvin.

Kaikki tämän top 3 listan ruuat ja viinit löytyvät Bistro Bardot’n uusilta ruoka- ja viinilistoilla.

Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?

Hyvin tehty Old Fashioned Single Barrel Bourbon Whiskyllä tehtynä. Se oli yksi ensimmäisistä cocktaileista, joita maistoin ja joka jäi mieleeni.