Toukokuun 2024 sommelier on Katja Wikman
Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Katja Wikman ja työskentelen Ravintola Kosmoksessa Helsingissä. Tänä vuonna tulee 22 vuotta siitä, kun tulin ensimmäiseen työvuoroon.
Miten sinusta tuli sommelier ja miten päädyit alalle?
Vuoroja oli extrafirman kautta tarjottu jo jonkin aikaa, mutta pelkäsin, etten pärjäisi a la carte -tarjoilijana. Taustalla oli enemmänkin baaria ja bankettia.
Vatitaitoiset tarjoilijat olivat kysyttyjä ja se oli mun juttu. Muutenkin oli ollut mukava kiertää ja nähdä eri paikkoja ja tutustua ihmisiin.
No sitten silloinen pomoni “pakotti” mut ottamaan kolme vuoroa vastaan ja sillä tiellä ollaan! Olen kyllä muistanut kiittää. 🙂
Ammattikouluun lähdin heti peruskoulusta suurtalouskokin tutkintoa suorittamaan, mutta nopeasti selvisi, että salin puoli oli sittenkin mun juttu. Keittiössä oli tylsää kattella samoja tyyppejä ja aina kiinnosti enemmän se, mitä salin puolella tapahtuu. Piti päästä liikkeelle ja höpöttämään. Koulutukseltani olen tarjoilija ja se on myös tittelini.
Mitä ravintolanne ruoka-annosta kannattaisi erityisesti kokeilla ja mikä on juomasuosituksesi sille?
Kosmoksessa lista on täynnä klassikoita. Oma suosikki kuitenkin ylitse muiden on Tartarleipä Kosmos: sipulilla ja worcestershirekastikkeella maustettua sisäpaistia, lisäkkeenä mätiä, smetanaa ja keltuainen.
Sen kanssa ranskalaista roséta, listalla tällä hetkellä Rosé de Carsin, Château Carsinilta.
Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!
Olen palvellut presidenttejä ja rockistaroja, mutta se mitä tapahtuu Kosmoksessa, jää Kosmokseen…
Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?
Olen ollut onnekas ja minulla on ollut mahdollisuus reissata paljon ja olen tavannut valtavan määrän viinintekijöitä. Jokainen heistä on ollut upea kokemus ja aina oppii jotakin.
Kerro oma suosikkisi ajankohtaisista ruoan ja viinin yhdistelmistä!
Olemme juuri saaneet Kosmos 100 vuotta -viinit omilla juhlaetiketeillä taloon. Punainen, valkoinen ja rosé – juhlaviinit tulevat Château Carsinilta omilla Markku Kolehmaisen tekemillä etiketeillä.
Niiden kanssa löytyy monta upeaa makuparia meidän ruokalistalta. Oma sesongin suosikkini on tällä hetkellä valkoinen parsa ja sen kanssa mineraalista Chablista. Hollandaise, parmesan ja uppomuna kuuluvat tietenkin annokseen.
Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?
Singapore Sling on klassikko, jossa yhdistyvät ihanat maut ja raikkaus. Lisäksi se on juomana kaunis.
Olemme tehneet mieheni kanssa monta unohtumatonta matkaa Singaporeen.